Hyvinvoinnin ja terveyden peruspilari on hyvä arki. Siihen kuuluvat riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen. Terve ja hyvinvoiva ihminen levittää hyvää mieltä myös ympärilleen.


Pidä huolta ystävästä!

Jokaisella on välillä huolia. Niistä selviytyminen helpottuu, kun huolet voi jakaa toisen kanssa ja niistä pystyy puhumaan. Toisen huolia ei saa koskaan vähätellä eikä niille saa nauraa. Huolia ei voi laittaa arvojärjestykseen. Mieltä kalvava asia voi muuttua yhä suuremmaksi ja suuremmaksi, jos siihen ei löydä ratkaisua.

Mitä vakavammasta huolesta on kysymys, sen tärkeämpää on, että siitä kertoo eteenpäin ja pyrkii saamaan apua. Toisinaan jo kaveri voi auttaa, mutta joskus ongelmanratkaisijaksi kaivataan aikuista asiantuntijaa, kuten kouluterveydenhoitajaa, koulukuraattoria tai nuorisotyöntekijää. Hyvä kaveri tukee toista ja kannustaa häntä etsimään itselleen apua.

Toisen huolet voivat muodostua myös omaksi taakaksi, jos hän ei osaa etsiä apua ja ongelma ei ota helpottaakseen. Jos vaikeiden asioiden kanssa painiskeleva kaveri ei itse kykene hakemaan ulkopuolista apua eikä kuuntele kavereiden kehotuksia, on asiasta syytä kertoa luotettavalle aikuiselle. Ketään ei tule jättää yksin.

Jos huoli itsestä tai kaverista on kova, voi apua saada monista paikoista. Nuorisotyöntekijä kuuntelee ja auttaa tarvittaessa eteenpäin. Apua voi saada myös sosiaalityöntekijältä tai rikosta epäiltäessä poliisilta. Jos tilanne ajautuu sellaiseksi, ettei siitä enää mitenkään omin voimin selviä, voi Mielenterveysseuran Kriisikeskukseen ottaa yhteyttä tarvittaessa vaikka nimettömänä. Apua on tarjolla – et koskaan ole yksin.

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki