Sastamalan nuoret -sivusto tarjoaa monipuolista tietoa elämän eri vaiheisiin. Löydä tekemisen paikat ja harrastukset kotikunnastasi.


Asumisen monet muodot

Jossakin vaiheessa tulee eteen tilanne, kun huomaa olevansa asunnon tarpeessa. Mitä kaikkea asumiseen liittyy? Muutto? Oikeudet, velvollisuudet ja vastuu erilaisista asioista? Omaa kotia suunnittelevan on hyvä tietää, että erilaisten asumismuotojen kirjo on melko laaja. Kaikkia niitä yhdistää kuitenkin se, että oman rauhan ja vapauden ohella niistä seuraa myös hoidettavia velvoitteita. Useimmille ensimmäinen vaihtoehto on vuokra-asuminen. Vuokra-asunnon voi hankkia vapailta markkinoilta lehtien ja nettisaittien ilmoituksia seuraten tai ottamalla yhteyttä vuokra-asuntoja tarjoaviin tahoihin. Opiskelijat voivat hakea myös opiskelija-asuntoja.

Muita asumisen muotoja

Jos kukkaron nyörit antavat myöten, voi kyseeseen tulla asumisoikeusasunto. Tähän asumismuotoon pääset käsiksi maksamalla 15% asumisoikeusasunnon hinnasta. Ilahduttavaa on se, että sijoitetun hinnan saat takaisin luopuessasi asumisoikeudestasi. Asumisoikeusasunnossa maksat lisäksi vastiketta, joka on vastaavanlaiseen vuokra-asuntoon nähden yleensä hiukan edullisempi. Osaomistusasunnossa maksat asumisoikeusasunnon tapaan tietyn prosenttiosuuden asunnon hinnasta, mutta vastiketta maksaessasi voit myös lyhentää asuntoa omaksesi.

Oman asunnon ostoa varten tarvitset yleensä audienssin paikallisen pankinjohtajan pakeille. Ensiasunnon ostajien kannattaa muistaa valtiolta saatava ASP-tuki. ASP-tuesta (asunnonsäästöpalkkio) saat lisää tietoa pankeista. Sanomattakin lienee selvää, että omaa asuntoa ostaessa kannattaa käyttää tervettä järkeä sekä ammattilaisia esim. asunnon kunnon tarkistukseen. Kysy neuvoja myös jo oman asunnon hankkineilta. Yhteiskunta tarjoaa myös erilaisia tukiasumisen muotoja nuorille, jotka ovat syystä tai toisesta ajautuneet ahdinkoon esim. päihteiden tai vankilatuomion vuoksi.

Vuokrasopimus?

Vuokra-asunto on useimmille ensimmäinen asumisen muoto. Vuokra-asumisessa kaksi osapuolta, vuokralainen sekä vuokranantaja tekevät asumiseen liittyvän vuokrasopimuksen. Sopimus on asiakirja, jossa määritellään ko. osapuolten välisesti asumiseen liittyvät ehdot. Pääsääntö on, että vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia useista vuokrasopimuksen ehdoista haluamallaan tavalla. Tällaisia ehtoja ovat esimerkiksi vuokran suuruus, vuokran tarkistaminen sekä vuokrasuhteen kesto. Vuokrasopimusta voidaan muuttaa sopimalla asioista uudelleen. Vuokrasopimus ja sen muutokset kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Mahdollisissa ristiriitatilanteissa kirjallinen sopimus on molempien osapuolten etu.

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki