Sastamalan nuoret -sivusto tarjoaa monipuolista tietoa elämän eri vaiheisiin. Löydä tekemisen paikat ja harrastukset kotikunnastasi.


Kun et tiedä, mihin suuntaudut

Peruskoulun jälkeen koittaa valinnan paikka. Toisille valinnat ovat selvillä, toisilla taas ei ole mitään käsitystä siitä, millaiseksi oma tulevaisuus muodostuu. Jos tilanne on epäselvä, kannattaa jutella oman opinto-ohjaajan kanssa jo ajoissa. Hän osaa kertoa erilaisista vaihtoehdoista ja voitte yhdessä kartoittaa vahvuuksiasi ja toiveitasi tulevaisuudelle. Juttele myös muiden läheistesi kanssa: voit saada hyviä vinkkejä. Suurimmissa kaupungeissa on nuorille suunnattuja matalan kynnyksen palvelupisteitä, joissa työskentelee eri alojen ammattilaisia. Heidän kanssaan voi käydä keskustelua omaan tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista ja suunnitelmista.

Myös ammatinvalintapsykologi voi auttaa. Hänet löydät työ- ja elinkeinotoimiston urasuunnittelupalveluista ja palvelu on maksuton, mutta vaatii ajanvarauksen. Ammatinvalintapsykologin palveluja voivat käyttää niin nuoret kuin aikuisetkin. Tapaamisessa selvitetään asiakkaan edellytyksiä, tavoitteita ja vaihtoehtoja ja yritetään luoda sopiva urasuunnitelma. Palvelun tukena käytetään esimerkiksi soveltuvuustestejä, työ- ja koulutuskokeiluja ja terveydentilantutkimuksia.

Ammatinvalintapsykologin palveluja voivat käyttää niin nuoret kuin aikuisetkin.

Apua saa myös netistä. Esimerkiksi AVO ammatinvalintaohjelma antaa tietoja lähes 300 ammatista ja kertoo myös, millaista koulutusta kukin työ vaatii. Ilman tekemistä ei koulun päätyttyä kannata jäädä vain siksi, ettei ole varma siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa. Hakeutumalla koulutukseen, kymppiluokalle tai vaikka työpajaan, saa paitsi rytmitystä arkeen, myös ponnahduslaudan uusille opinnoille. Monille valkenee vasta opiskelujen lomassa, mitä todella haluaa isona tehdä.

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki