Sastamalan nuoret -sivusto tarjoaa monipuolista tietoa elämän eri vaiheisiin. Löydä tekemisen paikat ja harrastukset kotikunnastasi.


Lainaa?

Saatat törmätä joskus tilanteeseen, että oma arviosi rahatilanteestasi ei pidäkään paikkaansa. Kallis ostos saattaa olla joskus pakko tehdä, ja jos rahaa ei ostohetkellä ole, on mahdollista hakea lainaa. Pieniä summia voi satunnaisesti lainailla kavereilta, sukulaisilta tai muilta tutuilta henkilöiltä. Takaisinmaksu kannattaa suorittaa pian, ja jos kaveri joskus tarvitsee lainaa, on vastavuoroisuus kohteliasta. Lainailusta ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa.

Pikavipit

Viime vuosina pikavippien ottaminen on yleistynyt Suomessa melko paljon. Niiden laina-aika on yleensä lyhyt ja korot suuria. Tämä kannattaa huomioida aina, jos harkitset pikavipin ottamista. Kannattaa vertailla vippejä tarjoavia yrityksiä ja tutustua tarkasti lainaehtoihin, jotta vältyt yllätyksiltä. Vipin hankittuasi maksa vaadittu summa takaisin sovitussa ajassa. Ikävimmissä tapauksissa vipattua summaa maksetaan takaisin ottamalla uusia vippejä ja velkakierre alkaa. Lainojen maksamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia: maksuhäiriömerkinnän myötä luottokortin ja uusien lainojen saaminen on vaikeaa, vuokra-asuntoa tai työpaikkaa on hankalampi saada.

Pankkilainat

Suurempia summia voi saada lainaan pankista. Pankki voi vaatia lainalle takaajia tai erilaisia vakuuksia ja tämä on normaali käytäntö - näin pankki pienentää omaa lainanantoon liittyvää riskiään. Pankilla ei ole mitään velvollisuutta lainata rahaa henkilöille, joiden aikaisempi raha-asioiden hoitaminen on ollut huolimatonta tai jonka elämäntilanne ja varallisuus eivät vastaa pankin odotuksia.

Lainattu summa on maksettava määräajassa takaisin. Siihen lisätään kuitenkin korot ja muut lainan hoitoon liittyvät maksut. Lainaa voi lyhentää esimerkiksi kuukausittain tai puolivuosittain. Nämä ovat sovittavissa pankin kanssa tapauskohtaisesti. Muista, että korot voivat nousta. Tämä pitää ottaa huomioon laskettaessa lainan takaisinmaksukykyä.

Opintolaina on valtion takaama laina. Valtiontakauksen saavat opintorahaan tai aikuiskoulutustukeen oikeutetut henkilöt ja sen suuruus riippuu iästä ja oppilaitoksesta. Opintolainan määrää voi arvioida laskurilla Kelan sivuilla: https://easiointi.kela.fi/otlaskenta_app/OTLaskentaApplication

Tietoa luotoista Kilpailu- ja kuluttajavirastosta: www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajalle/raha-asiat/luotot/

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki