Sastamalan nuoret -sivusto tarjoaa monipuolista tietoa elämän eri vaiheisiin. Löydä tekemisen paikat ja harrastukset kotikunnastasi.


Vinkkejä säästämiseen

Säästökohde voi olla pieni tai iso. Joskus se on etelänmatka vuoden kuluttua, toisinaan uusien kesäkenkien osto parin viikon päästä. Oli kohde mikä tahansa, huolellinen suunnittelu kannattaa. Paljonko voin vähentää kulutustani? Mihin rahani kuluvat pääasiassa? Mitkä menot ovat pakollisia, entä mistä voisi nipistää? Kuinka nopeasti saan tarvitun summan kasaan? Ovatko tavoitteeni realistiset?

Euronvenytyksessä tärkeintä on hankkia vain sellaista, mikä on välttämätöntä. Suuria säästöjä tavoittelevien on tehtävä muutoksia, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämään. Esimerkiksi veden ja sähkön säästäminen on pitkällä aikavälillä järkevää, mutta lyhyen aikavälin säästötavoitteeseen sillä ei ehdi olla vaikutusta.

Yksinkertaisin säästövinkki on ostaa halvempaa ja mennä esimerkiksi ruokakauppaan listan kanssa. Kaupassa vertailu kannattaa, sillä siten saattaa säästää useita kymppejä, jopa satasia, kuukaudessa. Kaikkea ei myöskään kannata ostaa uutena. Kirpputorilta löytyy lähes käyttämättömiä vaatteita ja tavaroita kauppojen hintoja edullisemmin. Jos tiedossa on juhlat, pukua voi kysellä lainaan kaverilta. Jos toimit itse juhlien järjestäjänä, ilmoita vieraille, että ne toimivat nyyttäriperiaatteella: jokainen tuo oman osuutensa pöydän antimiin.

Aina ei tarvitse ostaa omaa. Esimerkiksi lehden tilauksen voi puolittaa naapurin tai kaverin kanssa, tai kierrättää lehtiä kaveriporukassa. Lehdet voi lukea myös kirjastossa. Jos omistat auton, mieti, pärjäisitkö ilman sitä. Suosi kimppakyytejä, julkista liikennettä ja pyöräilyä.

Ruokakuluissa säästää, kun tekee itse kerralla ison annoksen ruokaa, josta riittää pakastettavaksi asti. Jos omaa pakastinta ei ole, voi pitää kaverin kanssa kokkaustuokion, jolloin isosta annoksesta riittää molemmille syötävää pariksi päiväksi.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa. Jos polttaa päivittäin askillisen 4,5 euroa maksavaa tupakkaa, tulee vuodessa kuluttaneeksi yli 1600 euroa tupakointiin. Monella olisi tälle rahalle muutakin käyttöä. Jo tupakoinnin vähentäminen tuottaa lyhyessä ajassa säästöjä. Säästyneet rahat voi jemmata esimerkiksi säästölippaaseen, jolloin niitä ei tule tuhlanneeksi. Kun pudottaa myös kauppareissulta jääneet pikkukolikot lippaaseen, voi sieltä löytyä kuukauden kuluttua jo mukava summa rahaa.

Puhelinkuluja on mahdollista pienentää monin tavoin. Jos tiedät, että tapanasi on lörpötellä ylimääräisiä, kokeile asioiden kertomista tekstiviesteillä. Niissä pääkohdat tulee sanottua selkeästi ja puhelun hinta säästyy. Ota käyttöön saldomuistutukset ja -rajoitukset tai hanki puheaikaa etukäteen. Palvelunumerot ovat usein kalliita ja niissä joutuu jonottamaan. Voisiko asian hoitaa kasvotusten yrityksen konttorissa? Tutustu myös omaan liittymääsi: mihin aikaan soitto on halvinta ja millaisiin liittymiin? Joskus liittymätyypin vaihto tuo suuriakin säästöjä.

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki