Sastamalan nuoret -sivusto tarjoaa monipuolista tietoa elämän eri vaiheisiin. Löydä tekemisen paikat ja harrastukset kotikunnastasi.


Matkalla työelämään

Työpaikkaa haettaessa täytyy käydä ilmoittautumassa Työ- ja elinkeinotoimistossa työttömäksi työnhakijaksi. TE-toimistosta saat henkilökohtaista palvelua ja apua sopivan työpaikan etsimisessä. Työvoimaneuvojan kanssa voit myös tehdä työnhakusuunnitelman. Vaikka olet TE-toimistossa työnhakijana, sinun kannattaa katsella työpaikkaa myös vapailta markkinoilta. Työnantajat ilmoittelevat vapaista työpaikoista sanomalehdissä ja internetin rekrytointipalveluissa. Monet yritykset ja yhteisöt ilmoittavat avoimista työpaikoista myös omilla internet-sivuillaan, joten niitäkin kannattaa seurailla aktiivisesti.

Työhakemuksia voi ja kannattaa lähetellä kiinnostaville työnantajille, vaikka he eivät etsisikään uusia työntekijöitä. Siten heillä on sinun yhteystietosi, jos paikkoja tulevaisuudessa vapautuu. Jos et heti löydä mieleistäsi työpaikkaa, älä menetä toivoasi. TE-toimiston kautta voit saada työharjoittelupaikan tai ilmoittautua erilaisille kursseille ja koulutukseen.

Jos mietit vielä sinulle sopivinta alaa, voit varata ajan TE-toimiston ammatinvalintapsykologilta. Keskustelu ammattilaisen kanssa voi avata uusia näkökulmia uranvalintaan tai koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Ammatinvalintapsykologilla voit lisäksi tehdä erilaisia ammatinvalintaan liittyviä testejä, joita tekemällä saat kattavan kuvan omista taidoistasi ja kiinnostuksistasi.

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu. 14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja. Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö. Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin. 

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä: www.tyosuojelu.fi/fi/m19931431/595

Paljon tietoa nuorelle työntekijälle: www.tyosuojelu.fi/fi/nuoret_tyontekijat

mielenterveyden sacramento ca viagra Rite tuki uusi reseptiä kuponki